Categories

Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Berichten


 

‘Regeling zonnepanelen niet versoberen’

Een monteur van zonnepanelen aan het werk ANP

Twintig maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties roepen minister Wiebes van Klimaat op om de huidige regeling voor zonnepanelen niet te versoberen. Zonnepaneel-eigenaren krijgen nu nog een gunstige vergoeding voor de stroom die zij zelf niet gebruiken en aan het net leveren. De regering wil die vergoeding verlagen omdat de regeling door het eigen succes te duur wordt.

Bijna een half miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen. Als de zon schijnt en het huishouden op dat moment minder stroom nodig heeft, wordt er geleverd aan het elektriciteitsnet. Voor die geleverde stroom krijgt de eigenaar even veel vergoed als hij zelf moet betalen als hij op een ander moment stroom afneemt. Met deze salderingsregeling kunnen eigenaren hun investering binnen acht jaar terugverdienen, stellen de twintig organisaties.

Nu de regering een versobering heeft aangekondigd, zakt de omzet in zonnepanelen in, zeggen de organisaties. “De verkoop van zonnepanelen was booming”, zegt Dick Reijman van UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor installatiebedrijven. “De opgewekte energie groeit met 90 procent per jaar. Nu de regering de salderingsregeling wil afschaffen, is bij de bedrijven duidelijk voelbaar dat het minder hard loopt.”

Versobering

De regering wil de salderingsregeling mogelijk per 2020 versoberen. Een huishouden zou dan bijvoorbeeld minder vergoed krijgen per kilowattuur. Dan duurt het dus langer voor de investering is terugverdiend.

Volgens de twintig organisaties is dat kortzichtig. “Tegenover de lagere inkomsten aan energiebelasting staan duizenden banen, die de schatkist juist meer inkomsten opleveren uit btw, loonbelasting en winstbelasting”, schrijven de organisaties in een brief aan de minister. De brief is onder meer ondertekend door de Consumentenbond, de vereniging van woningcorporaties Aedes en Milieudefensie.

Efficiënter

Het gaat volgens het kabinet niet alleen om de kosten. De huidige regeling stimuleert particulieren om meer energie op te wekken dan noodzakelijk en dat kan ook leiden tot problemen met het elektriciteitsnetwerk. Daar zou dan flink in geïnvesteerd moeten worden om meer elektriciteit aan te kunnen. Bovendien stimuleert het niet de creatie van opslagmogelijkheden van elektriciteit, dat zou veel efficiënter zijn. De Tweede Kamer behandelt morgen de begroting van Economische Zaken en Klimaat.

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

 

Dertien projecten Kas als Energiebron in 2018

Voor het programma Kas als Energiebron zijn recent 13 projectvoorstellen goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland, en TKI Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Dit op advies van de Ondernemersgroep Kas als Energiebron. Het is weer een brede mix van projecten op teeltgebied, techniek, praktijktoepassing en langere termijn.
De volgende projecten gaan van start:
Lager energieverbruik potplanten
Monitoring energie innovaties in de praktijk
Pieken zonder pieken en voor de piek uit
Winterlichtkas 2018
Energiebesparen door flexibel energiemanagement met big data technieken
Chrysant in balans
KasKiesWijzer
Hoe werkt een kalanchoë
Hortisensor: regeling belichting, schermen en CO2 op behoefte
Demo Noppenfoliekas
Tuinbouw in Nederland fossielvrij
Consultancy: Verkenning Bio-LNG perspectief voor CO2 voorziening
Perfecte chrysant (verlenging)
Het programma Kas als Energiebron is een samenwerkingsprogramma van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland om de verduurzaming op energiegebied mogelijk te maken. Het totale programma wordt door beide partijen gefinancierd.
.

 

Publicatiedatum: 12-12-2017

….

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

 

Eerste verticale kas in Zweden zal 5500 mensen per jaar voeden

Zweden laat opnieuw zien dat het een van de landen is die het meest betrokken zijn bij het milieu. Plantagon, een duurzaam architectuurbedrijf, en het bouwbedrijf Sweco, zijn begonnen aan de bouw van het World Food Building: de eerste verticale kas in het land.
Het piramidevormige gebouw zal 59 meter hoog zijn en ruimte bieden aan kantoren, maar een van de zijden zal uitschuifbare potten hebben die dienst kunnen doen als een kas.
“Het doel van Plantagon is de beste ontwikkelaar van slimme stedelijke voedselsystemen ter wereld te worden,” volgens een vertegenwoordiger van het bedrijf, dat projecten heeft in Europa, Azië en Noord-Amerika.
De nieuwe kas, die wordt gebouwd in de stad Linkoping, op twee uur van Stockholm, zal bijna 500.000 kilo gewassen per jaar kunnen produceren. Daarmee zou je jaarlijks 5500 mensen kunnen voeden.
Naast een biogas- en een afvalverbrandingsinstallatie 
De locatie van het gebouw is niet willekeurig gekozen. Het zal worden gevestigd tussen een biogasinstallatie en een verbrandingsinstallatie, twee medestanders die in hun branche voorbeelden zijn voor duurzaamheid.
De biogasinstallatie recycleert afval van huizen en gebouwen in de regio en produceert CO2 en voedingsstoffen die door de kas zullen worden gebruikt. Ook het organische afval van het World Food Building zal naar de biogasinstallatie worden gestuurd. Het afvalverbrandingsbedrijf, dat elektriciteit uit afval produceert, zal dit ook aan de kas leveren.
Restwarmte van het gebouw zal worden opgeslagen in containers onder de kas en zal worden gebruikt om de kantoren aan de andere kant te verwarmen.

Bron: lainformacion.com

 

Publicatiedatum: 27-11-2017

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Zes multinationals zetten in op recyclebare plastic verpakkingen

11-10-2017 15:59 | Door: Rianne Lachmeijer                                                                      

Dat meldt Werner & Mertz in een persbericht.

In 2050 zit er meer plastic in de oceaan dan vis. Daarom willen Unilever, Mars, M&S, PepsiCo, The Coca-Cola Company, en Werner & Mertz ervoor zorgen dat zij voor 2025 over zijn op 100 procent herbruikbare, recycleerbare en composteerbare plastic verpakkingen.

In het Catalysing Action rapport heeft New Plastics Economy Intiative een actieplan opgesteld om het aantal plastic deeltjes te verminderen. Volgens het rapport kan momenteel 20 procent van het plastic hergebruikt worden en 50 procent op een rendabele manier worden gerecycleerd.

Het New Plastics Economy initiative spoort de hele industrie aan om het voorbeeld van deze zes multinationals te volgen. “Dit soort initiatieven zijn essentieel voor de transitie naar een plastic-economie waar plastic niet langer afval is,” zegt New Plastics Economy initiative op de website.

Bron: Werner & Mertz | Afbeelding: Shutterstock.com

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

 

 

‘Onzichtbare’ zonnedakpan maakt monumenten duurzaam Duurzaam zonnedak

03-10-2016 14:50 | Door: Fitria Jelyta           

Met de zonnedakpannen zegt Zep elk dak geschikt te kunnen maken voor het opwekken van groene stroom. Het bedrijf verwerkt bijna onzichtbare zonnecellen in dakpannen. Hierdoor wordt het mogelijk om de esthetische eigenschappen van gebouwen te behouden. Het zonnedaksysteem is inmiddels toegepast op de Priesnitzhoeve in de Gelderse plaats Rheden.

Duurzame monumenten

Volgens Zep kunnen gebouweigenaren vaak geen zonnepanelen installeren op beeldbepalende panden of monumenten, omdat dit wordt verboden door welstands- en monumentencommissies. De zonnedakpan van Zep is echter wel goedgekeurd in onder meer Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. De producent verwacht dat het zonnedaksysteem overal in Nederland wordt toegestaan.

Zonnedakpan Zep

Meer zonnedaken

Daarnaast produceren de zonnedakpannen meer elektriciteit dan traditionele zonnepanelen, stelt Zep. “Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4.500 kilowatt stroom per jaar”, zegt Joost de Graaf van Zep, in een persbericht. “Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt.”

Ook biedt het systeem een oplossing voor gebouwen die vanwege een schoorsteen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte hebben voor zonnepanelen.

Zonne-energie

Inmiddels zijn de aanvragen voor de zonnedakpan van Zep toegenomen. De Graaf: “Hier zitten veel mensen op te wachten. Ook mensen die zonnepanelen op hun dak lelijk vinden. De zonnepan combineert het uiterlijk van een dakpan met de voordelen van een zonnepaneel. Dit is de zonne-energie van de toekomst.”

Op 7 oktober wordt de zonnedakpan officieel gepresenteerd. Voor de zonnedakpan is het bedrijf geselecteerd als een van de finalisten van De Blauwe Tulp Innovation Awards.

Bron: Zep | Foto: Hoofdafbeelding: Elias Gayles via Flickr, Creative Commons,

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

 

        di 24 oktober 2017

Duurzame champignonkwekerij benut eigen afvalstoffen Meer artikelen

Champignons bij kweker

Champignonkwekerij ’t Voske heeft de ambitie  om volledig energie- en klimaatneutraal te worden. Met de innovatieve mestverbrander die ze hebben uitgevonden willen ze hun eigen afvalstoffen benutten.

Arjan Heeren, directeur eigenaar van ’t Voske, spreekt met trots over zijn innovatieve champost-verbrander: “Met steun van de WBSO brengen we de techniek steeds verder. Wat we nu doen, gebeurt nog nergens in de wereld.”

Innovatie vanuit mislukt project

’t Voske heeft de afgelopen jaren diverse projecten op haar naam gezet.  Heeren: “Goede en mislukte projecten. De verbrander van de champost is het meest vernieuwende. Champost is de mest die overblijft na de champignonteelt. Vanuit een mislukt project zijn we samen met ECN Petten verder gaan werken aan een nieuw type ketel. Daarin combineren we delen van bestaande techniek en nieuwe technieken.”

Beste verbrandingsprincipe

Voor de zogenaamde wervelbedketel die de champost verbrandt heeft ‘t Voske gezocht naar het beste verbrandingsprincipe en naar het juiste materiaalgebruik op de deeltechnieken. Resultaat is dat nu ook de zwaardere delen die in de eerste verbrandingsfase overblijven alsnog volledig verbranden.

Octrooi

Heeren: “De eerste proeven zijn heel positief. We hebben gekozen voor de meest zuivere verbranding. Naast verbranding willen we champost gaan verwaarden door er as aan toe te voegen en dat daarna tot korrels te persen. Op de verbrandingstechnologie is octrooi verleend. We zijn klaar voor een grootschalig demoproject waarin de praktijk de technologie moet bewijzen.”

Regelgeving en commerciële haalbaarheid

“Helaas lopen we nog tegen regelgeving aan”, voegt Heeren toe. “Die schrijft hogere temperaturen voor dan voor onze verbranding nodig is.” ‘t Voske onderzoekt de commerciële haalbaarheid van een proeffabriek. Het bedrijf is ook op zoek naar de juiste partijen om de financiën rond te krijgen op een industriële locatie. “We zijn er dus nog niet en zullen naar verwachting meer nieuwe  dingen moeten uitvinden.”

WBSO houdt je scherp

Maar Heeren is optimistisch. Dankzij onder andere de WBSO heeft zijn bedrijf meer armlengte. “De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geeft de nodige ondersteuning met kundige, betrokken medewerkers die meedenken over onze toekomst. Je moet goed nadenken voor je een WBSO-aanvraag doet. Is het echt nieuw wat je gaat doen? Wat is daar voor nodig? Het spreekt voor zich dat de regeling de nodige kwaliteitseisen stelt. Dat houdt je als bedrijf ook scherp.”

WBSO: ook voor procesinnovatie

Vernieuwt u net als ’t Voske uw productieproces? Dat de WBSO ook procesinnovaties ondersteunt, is wat minder bekend. In de brochure Procesinnovatie – Belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers leest u hoe de WBSO, maar ook andere regelingen en instanties u (financieel) kunnen ondersteunen.

Andere ondersteuning

’t Voske maakt naast de WBSO ook gebruik van EIA, SDE en Topsector Energie (TSE) en heeft in het verleden een Green Deal gekregen voor de champostverbranding. Bekijk hoe ’t Voske energie bespaart.

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

 

Beter Leven-keurmerk: in tien jaar van 6 naar 1600 boeren

anp

In tien jaar tijd is het aantal boeren dat voor het Beter Leven-keurmerk produceert, gestegen van zes naar 1600. In 2007 begonnen zes kippenboeren voorzichtig met een experiment: zij hielden vleeskuikens die meer ruimte kregen in de stal en een overdekte uitloop. Daarmee kwamen ze in aanmerking voor het destijds nieuwe keurmerk dat de Dierenbescherming verleent aan veehouders die aandacht besteden aan dierenwelzijn.

Het experiment is inmiddels uit zijn jasje gegroeid. Nu produceren 1600 veehouders voor het Beter Leven-keurmerk, twee keer zo veel als in 2012. Zij houden samen circa 31 miljoen dieren.

Die enorme stijging is dit jaar ook terug te zien in de supermarkt. Volgens marktonderzoeker IRI zullen consumenten dit jaar zo’n 1,4 miljard euro uitgeven aan vlees en vleeswaren met één, twee of drie sterren. In 2016 was dat nog 907 miljoen euro.

Sterrensysteem

Het sterrensysteem werkt simpel: hoe meer sterren op de verpakking staan van bijvoorbeeld leverworst of karbonade, hoe diervriendelijker het product tot stand is gekomen.

Eén ster betekent dat het varken of de kip nog wel zijn leven in de stal heeft doorgebracht, maar daar meer ruimte en speeltjes heeft gehad. Twee sterren wil zeggen: een uitloop naar buiten. En drie sterren betekent nog meer ruimte om te leven en te spelen, met speelmateriaal.

“In de reguliere veehouderij krijgen beesten geen speelgoed en dan gaan ze elkaar uit verveling bijten of aan elkaar pikken met alle verwondingen van dien”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Ook komen ziektes veel meer voor als ze zo op elkaar gepropt leven.”

‘Bedankt boeren’

De komende week zendt de dierenwelzijnsorganisatie radiospotjes uit waarin boeren worden bedankt voor de inzet in de afgelopen tien jaar. Dorland: “Het ligt inderdaad niet direct voor de hand om boeren te bedanken, maar in dit geval is dat terecht. Het gaat dan natuurlijk wel om de boeren die voor het Beter Leven-keurmerk hebben gekozen en dus hun steentje hebben bijgedragen aan het diervriendelijker maken van de veehouderij.”

Nog altijd hebben 2500 veehouders in ons land nul sterren. Zij produceren nog op de ouderwetse manier en dan ook vooral voor het buitenland, waar de lat qua dierenwelzijn vaak lager ligt. “Wij lopen als Nederland voorop, maar we zijn nog niet klaar. We moeten doorpakken, want 2500 vind ik nog veel te veel.”

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Waterkracht kan in potentie halve wereld voorzien van elektriciteit

Waterkracht kan in potentie halve wereld voorzien van elektriciteit

donderdag 21 september 2017

Waterkracht heeft de potentie om bijna de halve wereld te voorzien van elektriciteit, zeggen energiewetenschappers van de Universiteit Utrecht. Maar omdat het potentieel slecht in kaart is gebracht was dit tot op heden nog niet bekend. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.

Waterkracht vertegenwoordigt ongeveer 72 procent van de wereldwijde hernieuwbare elektriciteit en levert op dit moment zestien procent van alle elektriciteit in de wereld. Waterkracht kan, afhankelijk van de locatie, nog veel meer leveren, en dus een mogelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Bovendien is waterkracht zeer flexibel en in staat tot energieopslag en kan daarom een aanvulling zijn op zonne- en windenergie. Desondanks was informatie over potentiële toekomstige waterkracht op wereldniveau in termen van potentieel en kosten veel minder toegankelijk dan voor andere hernieuwbare energiebronnen.

Potentieelschatting slecht toegankelijk

Voorheen kwam de meeste informatie over de wereldwijde bijdrage van waterkracht van enquêtes van nationale overheden. De onderliggende onderzoeksmethode was veelal onbekend en van uiteenlopende kwaliteit. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen University & Research hebben dit flink verbeterd met een consistente methodologie die met behulp van zeer hoge resolutiekaarten bijna vier miljoen individuele locaties over de hele wereld evalueert. Op deze manier vonden de onderzoekers 60.000 geschikte locaties die samen, in potentie, 9.49 PWh/jr (petawattuur per jaar) kunnen leveren. Ter vergelijking, het wereldwijde elektriciteitsverbruik in 2016 is ongeveer twintig petawattuur per jaar.

Voor- en nadelen

Voor ontwikkelde regio’s zoals Europa of Noord-Amerika geven de bestaande enquêtes een redelijk beeld van het waterkrachtpotentieel. Maar dit is anders voor ontwikkelingsregio’s, zoals Afrika en Azië, waarvoor vrijwel geen goede gegevens beschikbaar zijn. De Utrechtse onderzoekers laten zien dat er in Afrika, Zuid-Amerika en Azië nog zo’n vijf petawattuur economisch kan worden geproduceerd. Er kleven echter ook nadelen aan waterkracht, zoals voor natuur en broeikasgasemissies. Zo produceren sommige waterreservoirs bijvoorbeeld methaan, wat een negatieve impact heeft op het klimaat. De onderzoekers hebben zich in deze studie alleen gefocust op het energiepotentieel, maar ze menen dat deze nieuwe inzichten waardevol zijn in het vinden van gebalanceerde oplossingen die rekening houden met klimaat, mensen en biodiversiteit.

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

Zonnepanelen op het dak van Museon in Den Haag. © ANP

In subsidiegeld wint de zon het nu van de wind

Het Rijk geeft voor het eerst meer steun aan zonne-energieprojecten

Nederland staat een kleine hausse aan zonnepanelen te wachten, afgaand op de subsidies voor duurzame energie die het Rijk heeft uitgedeeld in de eerste helft van dit jaar.

Voor het eerst gaat er meer subsidiegeld naar grote zonnepanelenprojecten dan naar de bouw van windmolens.

Het ministerie van Economische Zaken publiceerde maandag zijn halfjaarlijkse overzicht van de subsidies die onder de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) zijn verstrekt. Het gaat het om grote zonneparken in velden en om grote projecten op daken van kantoren. Zonnepanelen van particulieren op daken van woningen vallen er niet onder.

Het verzet van omwonenden tegen de vaak enorme windmolens groeit

Het Rijk trok in het eerste half jaar 2,8 miljard euro uit voor zonne-energie (4.400 projecten), tegen 2,2 miljard voor windenergie op land (68 projecten). Windmolens op land ondervinden de laatste tijd veel concurrentie van windmolenparken op zee, die almaar goedkoper worden en inmiddels minder kosten dan landturbines. Bovendien groeit het verzet van omwonenden tegen de vaak enorme windmolens.

Het ministerie kan niet zeggen of dat inderdaad de oorzaken zijn dat wind voor het eerst gepasseerd is door zon. ‘Wij kennen de motieven van de aanvragers niet’, zegt een woordvoerder. Wel stelt In subsidiegeld wint de zon het nu van de windminister Henk Kamp van Economische Zaken dat de kostprijs van technologieën om elektriciteit uit zonlicht op te wekken steeds lager wordt.                               © ANP

14 procent

Als alle 4.400 zonnepanelen-projecten die deze ronde subsidie kregen er over anderhalf jaar liggen, zoals de subsidieregels voorschrijven, leveren ze jaarlijks genoeg stroom voor ongeveer 677 duizend huishoudens.

Met de miljarden van SDE+ hoopt de overheid de doelstelling van 14 procent ‘hernieuwbare’ energie in 2020 te halen. Op dit moment komt 6 procent van de energie die in Nederland wordt opgewekt uit duurzame bron.

In subsidiegeld wint de zon het nu van de wind

© ANP

In de eerste halfjaarlijkse ronde van dit jaar is in totaal 5,8 miljard euro subsidie toegezegd, voor ruim 4.500 projecten (veruit de meeste dus met zonnepanelen). Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Toen kregen 2.200 projecten steun. In de eerste helft van 2016 waren dat er nog minder dan duizend.

Kamp meldde de Tweede Kamer maandag dat er sinds 2008 aan 29.500 projecten subsidie is gegeven. Hiervan is volgens hem inmiddels 24 procent gereed, 62 procent is nog in ontwikkeling en 14 procent heeft de eindstreep niet gehaald.

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Warmtepomp maakt warm tapwater zonder aardgas

Warmtepomp maakt warm tapwater zonder aardgas   

De Q-ton warmtapwater warmtepomp maakt 90ºC warm tapwater met de energie uit de buitenlucht, zonder aardgas. Duurzaam Gebouwd-partner Coolmark presenteerde resultaten uit een onderzoek over deze pomp.

Belangrijke resultaten uit het onderzoek zijn dat de Q-ton 54% bespaart op energiekosten, 70% minder CO2 uitstoot en er geen sprake is van gebruik van aardgas. Nieman Raadgevende Ingenieurs en Bureau CRG stelden een gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring op, zo is vooraf de invloed op de energieprestatie inzichtelijk.

Duurzaam opwekken

De warmtepomp gebruikt voor ongeveer 75% hernieuwbare energie uit de buitenlucht. De 25% hulpenergie kan duurzaam worden opgewekt, uit wind- of zonne-energie. Door de energie om te zetten in heet water is het eenvoudig om energie op te slaan in een opslagtank.

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Stedin: ‘Nieuwbouwwijk zonder aardgas is goed mogelijk’

04-08-2017 13:29 | Door: Hidde Middelweerd     

Netbeheerder Stedin testte de afgelopen drie jaar een ‘all-electric’-energienet in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem. Samen met 42 deelnemende huishoudens werd de combinatie van zonnepanelen, slimme energiesturingssystemen, opslagaccu’s en warmtepompen getest. De conclusie? Een nieuwbouwwijk zonder aardgas is goed mogelijk.

Dat meldt Stedin in een persbericht.

Proeftuin

Stedin wilde met de proeftuin drie vragen beantwoorden:

 • Is het elektriciteitsnet van vandaag opgewassen tegen de energievraag van morgen?
 • Hoe benutten we lokaal opgewekte (zonne)stroom optimaal en welke rol speelt energieopslag hierbij?
 • Hoe beoordelen bewoners de oplossingen die worden ontwikkeld?

David Peters, directeur Strategie & Innovatie van Stedin: “Voor Stedin is proeftuin Hoog Dalem een succes. Op de vooraf gestelde vragen zijn antwoorden gekomen waarmee Stedin verder kan werken aan het creëren van infrastructuren die de energietransitie mogelijk maken.”

Energienet

De pilot wees uit dat de stroomkabels die Stedin tegenwoordig aanlegt in nieuwbouwwijken toekomstbestendig zijn. Ze hebben volgens Stedin voldoende capaciteit om een aardgasloze wijk van de toekomst van energie te voorzien.

Daarnaast verwacht Stedin dat energieopslag een sleutelrol gaat spelen. Slimme sturingssystemen, die bepalen wanneer een accu op- of ontlaadt, zijn hierin belangrijk.

Bewoners

De pilot wees daarnaast uit dat de slagingskans van een project verhoogd wordt wanneer deelnemers echt betrokken worden en kunnen meedenken over het geïmplementeerde energiesysteem.

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Duurzaam en biologisch voedsel heuse beleggingstrend

Beurs“Biologische voeding is een markt geworden van tientallen miljarden euro’s wereldwijd. Hoe kunnen beleggers inspelen op deze trend?”, schrijft het FD.

De krant ‘ontdekt’ dat de markt voor gezond voedsel, verbouwd met respect voor mens en milieu, ‘hip’ is. Wie zich verheugt op een spannend beleggingsadvies in trendy techfood of spannende startups, komt van een koude kermis thuis. De krant houdt het bij de constatering dat de markt voor ‘duurzaam voedsel’ (dat meer omvat dan alleen biologisch en 8% marktaandeel heeft) in Nederland in 2015 met 12% groeide en een hoog groeitempo vasthoudt.

“Biologisch is de snelst groeiende categorie binnen voedingsmiddelen”, zegt Reginald Watson, analist bij ING. Zijn collega Cedric Lecamp van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM ziet het iets breder. “Ongezond eten is een serieuze bedreiging voor onze gezondheid, en bedrijven die daarop inspelen zijn de winnaars van morgen”, zegt hij. Welke dat zijn, mag de belegger nog altijd zelf ontdekken.

Bron: Foodlog

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

© ANP

Zonnepark zo groot als provincie Utrecht kan Nederland voorzien van stroom

Bijna de oppervlakte van de provincie Utrecht of meer dan de helft van Limburg. 35 bij 35 kilometer: dat is de ruimte die nodig is voor een zonnepark om Nederland te voorzien van de hoeveelheid stroom die nu wordt gebruikt, zegt hoogleraar zonne-energie Wim Sinke.

Tesla-baas en ondernemer Elon Musk roept het al jaren, en afgelopen weekeinde weer op een bijeenkomst met Amerikaanse gouverneurs: ‘slechts’ 160 bij 160 kilometer is nodig om de volledige Verenigde Staten te voorzien van zonnestroom, plus nog eens een paar vierkante kilometer voor accu’s. Het is een gigantische lap grond, maar een stipje op de landkaart. Bijvoorbeeld een hoekje van Texas, waar de zon vaak schijnt.

Nederland heeft natuurlijk minder elektriciteit nodig dan de VS, maar verhoudingsgewijs heeft ons land meer ruimte nodig. ,,In Texas levert de zon twee tot drie keer meer elektriciteit op dan in Nederland en de verschillen tussen zomer en winter zijn groter, waardoor hier seizoensopslag nodig is”, legt Wim Sinke (61) uit, naast hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam werkzaam voor ECN Solar Energy.

Zonnepanelendak

De prijzen van zonnepanelen zijn spectaculair gedaald en het rendement gestegen, waardoor steeds minder ruimte nodig is.

Wim Sinke

,,Men denkt vaak dat zonne-energie oppervlakteverslindend is, maar geschikte ruimte is overal te vinden en niet de beperkende factor.” Eén gigantisch veld ter grootte van de helft van Limburg is dan ook geen logische optie, aldus de hoogleraar die de oppervlakte van 35 bij 35 kilometer ter illustratie noemt, net als Elon Musk.

Musk ziet het liefst dat Amerikanen zijn nieuwe zonnepanelendak massaal gaan gebruiken. Als er alleen zonnepanelen op daken worden gelegd, in optimale richting, is volgens Sinke in Nederland een oppervlakte van 25 bij 25 vierkante kilometer al voldoende. ,,In een veld moet er ruimte zitten tussen de panelen, om schaduw te voorkomen en erbij te kunnen.”

Aantrekkelijk

Wat wél een beperkende factor kan worden volgens Sinke, is het draagvlak in de samenleving. ,,Het moet zodanig zijn dat mensen zonnepanelen aantrekkelijk vinden.” Maar als het aan hem ligt, kan de overgang naar zonne-energie niet snel genoeg gaan. Al denkt hij dat in Nederland een mix met windenergie de toekomst is. ,,De technologische ontwikkelingen gaan zeer hard. De prijzen van zonnepanelen zijn spectaculair gedaald en het rendement gestegen, waardoor steeds minder ruimte nodig is. En dat gaat nog wel even door zo.”

In Nederland verschijnen al steeds meer zonneparken. Met een vermogen van 30 megawatt is de grootste die bij Delfzijl, goed voor het verbruik van zo’n 10.000 huishoudens.


 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

  Foto: Leo Gensen

‘Het grootste probleem voor de bij in Nederland is het gebrek aan biodiversiteit’

Gepubliceerd: 07 juli 2017 12:5607-07-17 12:56Laatste update: 10 juli 2017 10:3010-07-17 10:30

“Het is een lastig beroep”, vertelt beroepsimker Leo Gensen van Het Bijenhuis in deze editie van In de Praktijk. “Je kunt niet je geld verdienen met alleen het oogsten van honing of alleen bestuiving, een combinatie van activiteiten is noodzakelijk voor een gezond bedrijf.”

Bijen worden wereldwijd bedreigd, dit gegeven leidde de laatste jaren tot meer aandacht voor het belang van het beestje. “Het aantal hobbyimkers groeit, daarvan zijn er zeker tienduizend in Nederland. Maar het aantal mensen dat bijen professioneel houdt en er voor hun inkomen volledig van afhankelijk is? Met een stuk of vijfentwintig is het wel gedaan.”

Hoe ben je in het vak gerold?

“Mijn vader was een hobbyimker. Ik moest hem regelmatig helpen en eigenlijk vond ik er niks aan. Toen mijn moeder ziek werd en mijn vader voor haar moest zorgen kwam de imkerij meer op mijn schouders terecht en kreeg ik er meer lol in. In het begin onderhield ik de bijen naast mijn baan als technisch adviseur, maar één bijenvolk werden er twee, drie en meer. In 2009 maakte ik de stap naar fulltime ondernemen. In één bijenvolk zitten trouwens wel vijftig- tot zestigduizend bijen. En natuurlijk een koningin.”

Wat doe je om je bedrijf gezond te houden?

“Met Het Bijenhuis telen we bijenvolken en organiseren we bestuiving voor bedrijven in de groente- en fruitteelt. Zowel in het open veld, zoals bij appels en peren, als in de kas bij onder meer aardbeien, courgettes en aubergines. Bij zo’n beetje alles dat op ons bordje komt is een bij betrokken. Daarnaast geef ik les over bijenteelt en verkopen we onze eigen honing: HNYB (“honey bee”). In totaal levert dat ons een jaaromzet van rond de acht ton op, maar wij zijn dan ook wel gelijk een van de grootste imkerijen in Nederland.

Met onze honing richten we ons ook specifiek op de Islamitische markt. Nederlanders vinden honing lekker in de thee of op een pannenkoek, maar in veel Arabische landen wordt honing gezien als geneesmiddel. We verkopen veel aan Islamitische speciaalzaken. Bijzonder aan HNBY is dat het zogenoemde ‘koud geslingerde’ honing is. Honing in de supermarkt wordt verhit om het langer houdbaar te maken. Hiermee gaan helaas ook veel enzymen en mineralen verloren die er bij ons in blijven zitten, omdat we de honing niet behandelen.”

Waarom is jouw vak een lastig beroep?

“Om als beroepsimker te overleven in Nederland moet je een combinatie van activiteiten maken, omdat één activiteit onvoldoende omzet oplevert om de broek op te houden. Je moet weten dat een bij enorm veel moeite moet doen om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Het feit dat bijen bedreigd worden, wordt vaak verklaard door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar dit is maar een deel van het probleem.

Het grootste probleem voor de bij is het gebrek aan biodiversiteit. Zeker in een land als Nederland. Ons land is te veel een monocultuur, er is een gebrek aan diversiteit in planten en bloemen en dus een gebrek aan gevarieerd voedsel voor de bij. En dan wordt je sneller ziek. Veel imkers voeden hun bijen bij met suikerwater, maar erg voedzaam is dat ook niet. Zet mij maar eens op een dieet van alleen hamburgers, dat is ook niet goed.

Als imker moet je daarom heel hard je best doen om je bijen vitaal te houden. Wij reizen met onze bijenvolken bijvoorbeeld naar Duitsland om ze de ruimte te geven om hun eten te verzamelen. Hiervoor heb je ook allerlei vergunningen nodig van instanties. In een busje met zo’n 250 bijenvolken (meer dan twaalf miljoen bijen) rijden we naar een open veld waar ze een paar uur rondvliegen. En ja, ze komen allemaal weer terug.”

Wat kunnen we in Nederland doen om bijen te helpen?

“Ik maak me persoonlijk hard voor de bij door het gesprek aan te gaan met overheidsinstanties en bedrijven. Kennisoverdracht is enorm belangrijk. Ook kunnen we ons gezamenlijk inzetten voor het verbeteren van de biodiversiteit. Tegen ‘gewone mensen’, en ook allen die dit weekend onze zaak bezoeken, zeg ik: kijk eens naar je tuin. Is deze insectvriendelijk? Je hoeft echt geen bijen te gaan houden, maar plant eens wat vaker bloemen en haal eens wat van die tegels weg. Dat geeft hommels, bijen, vlinders en andere beestjes die belangrijk zijn voor ons voortbestaan meer ruimte.”

 

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

Groeien groenten straks langs de muur?

Op de testwand van de ‘Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau’ (LWG) in Veitshöcheim groeien groenten sinds woensdag 31 mei 2017 in de ware zin van het woord in de hoogte – en dan niet vanuit de grond omhoog, maar van boven naar beneden langs een muur. Met het pilotproject ‘Gemüsefassade’ (groentengevel) wil men testen of de tegenwoordig reeds gebruikte systeemoplossingen met beplante voorgevels, ook voor de groententeelt geschikt zijn. De vier testwanden met elk een teeltoppervlak van circa 6 m² zullen daarbij gedurende een periode van twee jaar getest worden op hun geschiktheid voor de praktijk.


Op de foto ziet men het afvoersysteem aan de onderkant van de testmuren. Hierdoor gaat het overtollige water niet verloren, maar wordt weer toegevoerd in het systeem voor de volgende keer gieten. Foto:  Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Veitshöchheim

Testmuur
Op een meer dan 20 meter lange muur op de LWG-campus in Veitshöchheim werden voor de test vier verschillende systeemoplossingen voor de begroeiing van de gevels geïnstalleerd, onderverdeeld in vier afzonderlijke testoppervlakken. “De systemen werden reeds succesvol ingezet bij de gevelbeplanting met vaste planten en sierplanten ingezet. “Ons doel is echter om de systemen ook te testen op de geschiktheid voor de groententeelt”, legt Florian Demling uit. De Bachelor of Science voor tuinbouw die zich bij de LWG bezighoudt met bouw en vegetatietechniek, leidt de test. Het doel van het Beierse onderzoeksproject is om de mogelijkheden van dak- en gevelbeplanting in het kader van ‘Urban Gardenings’ te onderzoeken, oftewel de teelt van groenten en fruit in steden.


Testleider Florian Demling naast één van de systemen. Foto: Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Veitshöchheim

De muur komt tot leven – de test begint
Bij het planten en zaaien op 31 mei 2017 werden in totaal 392 slaplanten en 196 aardbeienplanten geplant evenals 196 sperziebonen gezaaid. Daarmee is een levendige muur ontstaan – de ‘Living Wall’. De keuze voor de planten is bewust gemaakt want sla, bonen en aardbeien stellen soortgelijke eisen aan bemesting en bewatering.

Nu begint voor Florian Demling het echte werk. “In het middelpunt van de test staat de individuele plantontwikkeling”, legt hij uit. De vitaliteit van de planten wordt regelmatig gecontroleerd, en daarnaast is vooral het eindresultaat, oftewel de uitval bij de oogst, belangrijk voor de totale beoordeling. Uiteindelijk moet zo vast worden gesteld welk systeem het beste geaccepteerd wordt door de planten.

Publicatiedatum: 22-6-2017

. . . . . . . . . . . . .

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

 

Kleinschalige Nederlandse bierbrouwerijen sterk in opkomst

Nederlanders zijn het afgelopen decennium fanatieke bierbrouwers geworden. Op steeds meer plaatsen zien we kleinschalige brouwerijen van het welbekende gerstenat opduiken. Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is in tien jaar ruim verviervoudigd, van 90 in 2007 tot 370 in 2017. Het zijn vooral eenmansbedrijven die erbij zijn gekomen. De grootste groei vond plaats in Amsterdam. Waar bierbrouwen in het verleden vooral een Brabantse en Limburgse aangelegenheid was, zie we nu de meeste meer brouwerijen in Noord-Holland.

 Vooral eenmanszaken

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recente cijfers over bedrijfsvestigingen in Nederland. Bij 270 van de 370 brouwerijen is één persoon werkzaam. Het aantal kleine bierbrouwerijen verzesvoudigde daarmee ruim, van 40 in 2007 tot 270 in 2017. Het aantal bierbrouwerijen waar twee tot vijf mensen werken groeide ook, maar veel minder hard, van 20 naar 60. Het aantal grote brouwerijen met vijf of meer werkzame personen nam toe van 25 tot 35.

Hollandse aangelegenheid

In 2007 stonden de meeste bierbrouwerijen in Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig heeft Noord-Holland met afstand de meeste brouwerijen, te weten 95. Daarna volgen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Tien jaar geleden had Noord-Holland niet meer dan tien brouwerijen.

Bijna de helft van de brouwerijen in Noord-Holland is gevestigd in Amsterdam. Met 45 brouwerijen is Amsterdam ook wat bierbrouwerijen betreft de hoofdstad. De stad herbergt bijna evenveel brouwerijen als Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland samen. Op gepaste afstand van Amsterdam volgen Den Haag, Rotterdam en Utrecht, elk met tien brouwerijen. In 2007 had Amsterdam slechts vijf bierbrouwerijen.

Grotere brouwerijen

Ook als het aantal eenmansbrouwerijen niet wordt meegeteld staat Noord-Holland bovenaan de lijst met de meeste brouwerijen met twee of meer werkzame personen: 30. Dat is meer dan de 15 in Noord-Brabant. Utrecht en Zuid-Holland hebben opvallend veel kleine brouwerijen en zakken weg in de rangschikking als eenmanszaken niet worden meegeteld. Als alleen wordt gekeken naar bierbrouwerijen met vijf of meer werkzame personen dan staat Noord-Holland samen met Noord-Brabant bovenaan. Limburg stijgt dan naar een derde plek.

Bron: CustomerTalk

. . . . . . . . …. .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

  

24/05/2017

Zeven nieuwe projecten van start voor Kas als Energiebron

Voor het programma Kas als Energiebron zijn recent 7 projectvoorstellen goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland, op advies van de Ondernemersgroep Kas als Energiebron. De voorstellen zijn een selectie uit ruim 30 ingediende projectideeën.

Het betreft de projecten:

 • Schermen voor een optimaal duurzame aardbeienteelt
 • Phalaenopsis met minimale input: CO2, licht en vocht naar gewasbehoefte
 • Chrysant in balans
 • Praktijkproef hybride belichting alstroemeria
 • Klimaat sturen op inhoud blad
 • Ondersteuning WKK en bio-energie 2017
 • CO2 Smart Grid

Het programma Kas als Energiebron is een samenwerkingsprogramma van het bedrijfsleven en de overheid om de verduurzaming op energiegebied mogelijk te maken. Het totale programma wordt door beide partijen gefinancierd.

Zie voor meer informatie per project de site van Kas als Energiebron.

bron: Kas als Energiebron, 23/05/17

. . . . . . . . …. .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

 

Fairf: ‘Wij leveren duurzame verf op maat direct aan de consument’

“Dat kan beter”, dacht Laurens van Dort op het moment dat hij verf ging kopen bij de lokale bouwmarkt. Als industrieel ontwerper met de richting ‘strategic product design’ heeft hij geleerd om te denken in het opzetten van startups waarmee traditionele sectoren kunnen worden geïnnoveerd. Zijn bezoek aan de bouwmarkt resulteerde uiteindelijk in de oprichting van Fairf.

“Een duurzaam verfbedrijf dat zich helemaal richt op consumenten. Een nieuw merk in de NL markt.” Fairf maakt zelf geen verf, die komt van partner Baril Coatings. Fairf richt zich volledig op de interface: de manier waarop je verf aankoopt.  “Dat hele proces is niet gebouwd voor de moderne consument die van alle gemakken is voorzien”, aldus Van Dort tegen Top Names.

Het hele interview:  https://youtu.be/phMVFqw31ZU

Egbert van KeulenEmerce       Interview9 mei 2017 – 09:25

. . . . . . . . …. .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

Advies op maat over duurzame warmte

ISDE

De nieuwe website duurzamewarmte.nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek. Hier staat alle informatie op over warmtetechnieken, de kosten en de besparing die het oplevert.

Met een handige tool kan iedereen advies op maat krijgen en informatie over betrouwbare leveranciers en beschikbare subsidie.

Duurzamewarmte.nl helpt huiseigenaren op weg

Iedereen kan zijn of haar huis op een duurzame manier verwarmen en van warm water voorzien. Dat kan met zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels.

Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken. Op duurzamewarmte.nl vindt u alle informatie op een rijtje.

ISDE maakt keuze duurzame warmte aantrekkelijker

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) maakt het voor huiseigenaren en bedrijven extra aantrekkelijk om te kiezen voor duurzame warmte. Huiseigenaren kunnen een aanzienlijke financiële vergoeding krijgen voor de aanschaf van: zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte hangt af van het type installatie.

Initiatiefnemers

Duurzamewarmte.nl kwam tot stand via een unieke samenwerking tussen bijna 20 leveranciers, meerdere brancheorganisaties, overheid en maatschappelijke organisaties. De site komt voort uit het Energieakkoord voor duurzame energie. .

. . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . . 

24/04/2017

Nestlé wil via het merk Maggi het vleesgebruik beperken en de groenteconsumptie stimuleren

Nestlé heeft in maaltijdmixen van het merk Maggi de receptuur aangepast van 150 naar 200 gram groenten per persoon per avondmaaltijd. De extra 50 gram groenten in het recept moeten in plaats komen van 50 gram vlees per verpakking. Op jaarbasis zou dat er voor moeten zorgen dat er in de Nederlandse huishoudens 840.000 kilo meer groenten wordt gegeten en 280.000 kilo minder vlees. De nieuwe verpakkingen liggen vanaf week 38 in de schappen van de supermarkt.

Nestlé werkt al meer dan 10 jaar aan verbetering van de Maggi-producten. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd aan de maximale dagelijkse zoutinname van 5 gram in 2025, volgens de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2020 zal dit al voor 80% van de producten gelden en het is nu al zo bij 57% van de producten in het huidig Nederlandse portfolio. Verder wordt gestreefd naar een keuze voor simpelere ingrediëntenlijsten. Op dit moment geldt dit wereldwijd al voor 16%, in Europa voor 25% en in Nederland voor 28% van de producten. In 2020 is het streven 100% te hebben aangepast.

bron: Nestlé Nederland, 21/04/17                            Copyright ©2017 AgriHolland B.V.. . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

Meer warmtegevoelige fietsstoplichten in Rotterdam

Een proef in Rotterdam met een fietsstoplicht dat reageert op lichaamswarmte heeft zoveel succes, dat de stad meer van deze stoplichten op drukke kruispunten wil plaatsen. Als een sensor in het stoplicht ‘voelt’ dat er veel fietsers voor het stoplicht staan te wachten, dan staat het langer en vaker op groen, zodat de fietsersfile verdwijnt.

Het eerste stoplicht met warmtesensor werd in september vorig jaar geïnstalleerd op het drukke Churchillplein in hartje Rotterdam. Tijdens de spits moesten fietsers daar soms wel 2 minuten wachten op groen licht. Hierdoor ontstonden opstoppingen waardoor fietsers de weg versperden voor andere weggebruikers op het kruispunt. Om de doorstroming te verbeteren introduceerde de gemeente daarom het warmtegevoelige stoplicht. Het experiment is onderdeel van een gemeentelijk beleidsplan om van Rotterdam een fietsstad te maken. Het warmtegevoelige stoplicht op het Churchillplein was het eerste in zijn soort in heel Nederland, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Hoe werkt het
De warmtesensoren zijn kleine bolletjes bovenop het stoplicht, die alleen tijdens de verkeersspits in werking treden. Buiten de spits gaan de stoplichten over op hun normale stand. De sensoren detecteren de lichaamswarmte van wachtende fietsers. Als er ongeveer tien mensen voor het stoplicht staan, geven de sensoren een signaal af waardoor het stoplicht eerder groen licht geeft. Als het stoplicht op groen staat en er nog meer mensen aan komen fietsen, registreert de warmtesensor dat ook en blijft het stoplicht wat langer groen.

Het stoplicht moest de wachttijden voor fietsers met 30 tot 50 procent terugbrengen. Dat is gelukt. Tijdens de ochtendspits slonk de wachttijd  van 98 naar 67 seconden, in de avondspits liep het oponthoud nog meer terug. Fietsers moesten voorheen gemiddeld 100 seconden wachten. Bij het sensitieve stoplicht hoeven ze nog maar 63 seconden geduld te oefenen.

Regensensoren
Rotterdam experimenteert ook met andere gevoelige stoplichten. De stad telt twee stoplichten met regensensoren. Deze kunnen ‘voelen’ of het regent en zorgen ervoor dat het stoplicht tijdens een regenbui sneller op groen springt. Op een fietspad bij de Erasmusbrug installeert de stad volgende week een tweede ‘groenvoorspeller’. Op 50 meter van het stoplicht ligt daar een detectielus onder het fietspad die het stoplicht waarschuwt zodra er een fietser overheen rijdt. Het stoplicht blijft daardoor een paar seconden langer groen, zodat de fietser kan doorrijden.

Hoeveel van dit soort slimme stoplichten er uiteindelijk in de stad komen, durft de gemeentewoordvoerder niet te zeggen. ‘Het is maatwerk. We moeten kijken welke kruispunten problemen opleveren voor de fietser en daar ons beleid op aanpassen.’

. . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

‘Glastuinbouw kan al vóór 2050 zonder aardgas’  

13-03-2017 18:06 | Door: Chris Thijssen

Dat zei Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, op 9 maart tijdens het jaarlijkse EnergiekEvent in Bleiswijk, schrijft Vakblad voor de Bloemisterij.

In de ‘Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014–2020’ die de brancheorganisatie drie jaar geleden met de rijksoverheid overeenkwam, staat dat de sector in 2050 volledig klimaatneutraal zal produceren. Van Ruiten verwacht dat de glastuinbouw die doelstelling eerder zal halen.

Vanaf 2020 moeten nieuwe kassen volgens de meerjarenafspraak klimaatneutraal zijn. Bestaande bedrijven moeten 50 procent minder aardgas verbruiken vergeleken met 2011.

CO2-reductie

De afgelopen tien jaar lieten glastuinbouwondernemers volgens Van Ruiten zien dat zij uitstekend kunnen inspelen op veranderingen in de energiemarkt. “Door deze inzet koerst de glastuinbouw vóór 2020 al op een emissie aan van minder dan 5,0 megaton CO2. Dat is 40 procent lager dan in 2010.”

Om dat succes door te zetten naar een volledig klimaatneutrale sector – die onafhankelijk is van aardgas – zijn volgens de glastuinbouwvoorman CO2-netten en warmtenetwerken noodzakelijk.

Speerpunt kabinet

Van Ruiten roept de politiek daarom op deze ontwikkeling krachtig te stimuleren. “Het dient straks een speerpunt te zijn van het nieuwe kabinet. Ook is het van belang dat de overheid collectief private onderzoeksprogramma’s, zoals Kas als Energiebron, verbindend verklaart. Dat is een voorwaarde om de realisatie van een klimaatneutrale glastuinbouw eerder dan 2050 te bereiken.” . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Aardgasvrij wonen: het moet straks, maar hoe?

Karlijn Meinders zaterdag 4 maart 2017, 10:04 Update: maandag 6 maart 2017, 18:02

  Bouwmeesters

Foto: HH/Kees van de Veen
Foto: HH/Kees van de Veen

‘Het zou zelfs eerder moeten dan in 2050’             

In 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens aardgasvrij zijn. Want: het gas raakt op. Daarnaast moeten we natuurlijk ook de klimaatdoelstellingen nog halen. Daarom willen de grote steden zo’n 35 miljard euro uit Den Haag. Daar moeten 1 miljoen groene woningen voor worden gebouwd.

 

Bij benadering zijn nu nog ongeveer 95 procent van de woningen in Nederland aangesloten op het aardgasnet, vertelt Benno Schepers, senior onderzoeker en themaleider ‘Duurzame steden’ bij CE Delft. ‘Het restant is veelal aangesloten op een grootschalig warmtenet en maar een heel klein deel daarvan heeft een elektrische oplossing.’

Voor een individu is het simpelweg nog te lastig om af te stappen van aardgas. ‘Het kost je nu nog behoorlijk wat geld’, zegt Schepers. ‘Zelfs het vinden van de juiste installateur voor advies is lastig.’ Toch is de interesse – ook vanuit de gemeenten – groot, vertelt Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau ‘Warmte Koude Zuid Holland’ en initiator van de ‘Van gas los’-campagne. ‘Informatie dagen worden enorm goed bezocht, iedereen wil weten: hoe moeten we beginnen.’

Alternatieven

Een warmtepomp wordt vaak genoemd als goed alternatief, maar is dat ook de beste optie? ‘Het is afhankelijk van de situatie’, zegt Schepers. ‘Als je alleen naar verwarmen kijkt is het enorm efficiënt, dan ben je goedkoper uit, maar als je veel tapwater gebruikt, waar de waterpomp iets minder geschikt voor is, dan verbruik je gewoon meer. Daarnaast is de energiebelasting op aardgas vele malen lager dan die op elektriciteit. Daardoor bespaar je dus financieel niet zo heel veel. Dat zou moeten veranderen als je wilt dat mensen aardgas-vrij gaan wonen.’

Amsterdam wil gaan inzetten op het gebruik van restwarmte. Schepers legt uit dat deze warmte vooral bij de industrie vandaan komt. ‘Normaliter wordt dit restproduct in de lucht of op het oppervlaktewater geloosd, maar het kan ook gebruikt worden om een collectief warmtenet te voeden waarmee woningen kunnen worden verwarmd.’ Van der Steenhoven vult aan: ‘Met alleen de restwarmte uit de haven van Rotterdam, kunnen we alle woningen in Nederland verwarmen.’

Dan is er ook nog aardwarmte. ‘Maar niet iedere regio in Nederland is hier even geschikt voor’, vertelt Schepers. ‘Het hangt af van de aardlagen en of het water er doorheen kan stromen en er geen dingen in de weg zitten. Van sommige gebieden is de bodem op deze diepte nog niet onderzocht. Daarvan weten we nu dus nog niet of het daar mogelijk zou zijn.’ En hoe zit het met biogas? ‘Die bronnen zijn hier niet groot genoeg’, vertelt Schepers. ‘Dan zouden we moeten importeren, maar daar willen we juist vanaf.’

Bestaande huizen

Bij nieuwe projecten kan hier natuurlijk allemaal rekening mee worden gehouden, maar wat doen we met bestaande woningen? Volgens Van der Steenhoven moeten we in ieder geval stoppen met investeren in de bestaande gas-infrastructuur. ‘Ook netbeheerders vragen om wat anders. Het stokt op de wetgeving: er is een gas-aansluitplicht waardoor netbeheerders er niet aan kunnen ontkomen. Daar moeten we van af.’

 

Bouwmeesters

Jan Postma met de laatste actualiteiten en ontwikkelingen in de bouwwereld.

. . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 . . . . . . . . . . . . .

02/03/2017

Ruim 3400 boerderijeigenaren verwijderden asbest en installeerden zonnepanelen

Ruim 3400 actieve en voormalige agrarische ondernemers en particulieren in het buitengebied saneerden in de periode van 2013 tot en met 2016 met steun van de provincies bijna 4 miljoen vierkante meter asbestdak. Ze plaatsten in het kader van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ nieuwe daken met ruim 89 megawattpiek aan zonnepanelen terug. Omgerekend kunnen daarmee bijna 23.000 huishoudens van energie worden voorzien.

De actieve agrarische ondernemers vormden de grootste groep gebruikers van de stimuleringsregeling. Ongeveer 22% van het totaal aantal aanvragen is gedaan door gestopte agrariërs of door particulieren in het buitengebied. Veel aanvragen kwamen uit de akkerbouw en melkveehouderij. In de provincies met een sterke vertegenwoordiging van deze sectoren was de regeling het snelst uitgeput.

In totaal hebben de 12 provincies ruim 19 miljoen euro besteed. De uitvoeringskosten bedroegen circa 7% daarvan. Een convenant tussen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Rijk uit 2012 lag hieraan ten grondslag. De stimuleringsregeling van de provincies is eind 2016 beëindigd. Inmiddels is er een rijksregeling voor asbestsanering van kracht, waarbij de plaatsing van zonnepanelen geen voorwaarde is.

bron: Provincie Overijssel, 02/03/17

. . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 . . . . . . . . . . . . .

Bommelse raad beslist: wel of geen windmolens langs A2?

ZALTBOMMEL – De Bommelse raad mag het donderdagavond zeggen: wel of geen drie windmolens? De tegenstanders vinden de basis voor besluitvorming veel te wankel.

Kán het wettelijk, ja of nee? Ze hebben ze vraag naar eigen zeggen al talloze keren gesteld, aan diverse betrokkenen bij het plan voor drie windmolens tussen de snelweg A2 en het spoor bij Zaltbommel. Tot op een spandoek in de raadszaal aan toe. „Maar een helder antwoord is er nooit gekomen”, stelt Taco Mebius, die zich opwerpt als woordvoerder van de tegenstanders die opereren onder de naam Tegenwind.

‘Het kan gewoon niet’
Wat hem betreft is het duidelijk: „Het kan gewoon niet. Zo’n windmolen staat soms dichter bij het huis van iemand die tegen is, dan van een initatiefnemer. Eén molen staat op 295 meter van een woning. Waar in Nederland vind je nog een windpark waar dat kan?”

Geen informatie
Het is het geluid dat de windmolens produceren waar de tegenstanders voor vrezen, hun uitzicht, maar ook de slagschaduw. Wat volgens Mebius vooral steekt, is het gebrek aan overleg, communicatie en medewerking. „Informatie vanuit de gemeente komt niet of laat, is onze ervaring. Veel zaken zijn nog niet definitief benoemd, zoals de precieze locatie van de windmolens. En waarom überhaupt zo eenzijdig de focus op windmolens, en niet gebruik maken van bijvoorbeeld warmtekrachtkoppelingen? Daarvoor zijn er met de kassen in deze regio mogelijkheden genoeg.”

Locatie

Locatie

Open locatie in Google Maps

Windmolens langs A2 bij Zaltbommel staan er op z’n vroegst over een paar jaar

Fotograaf stock.xchng

ZALTBOMMEL – Mocht de Zaltbommelse gemeenteraad binnenkort ja zeggen tegen de komst van drie windmolens op de strook tussen de A2 en de spoorlijn, dan duurt het nog zeker drie tot vier jaar voordat ze er daadwerkelijk staan. Dat zegt Laura Menkveld van Windunie, de organisatie die zich bij de vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 heeft aangesloten.

In de vereniging zitten enkele bewoners van de betreffende strook grond. Zij willen de windmolens bouwen en hebben Windunie ingeschakeld voor de expertise.

Leden van de gemeenteraad kregen donderdagavond een 3D-presentatie voorgeschoteld. “Want”, zegt de vereniging, “de raadsleden moeten natuurlijk wel precies weten waarover ze gaan beslissen.”

De drie turbines die de vereniging wil bouwen zijn in totaal 150 meter hoog; de mast is 100 meter en de wieken 50 meter.

 . . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

Energietransitie – ‘Het verwarmen van huizen wordt het grootste probleem’

Het verwarmen van woningen kost zoveel energie, dat het adviesbureau Berenschot dat als het grootste probleem voor de energietransitie beschouwt. ‘All electric’ levert, vooral op koude dagen, nogal wat problemen op. Sterker nog, er ontstaat een bijzondere paradox: gasloos wonen vergt meer gascentrales. Berenschot legt het uit.

Klik hier om verder te lezen

 . . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Consument verwacht dat overheid gezond en duurzaam voedsel goedkoper maakt

71% van de consumenten vindt dat we de komende jaren meer aandacht aan gezonde en duurzame voeding moeten besteden. Dat blijkt uit de resultaten van het Duurzaamheidskompas ‘Gezond en Duurzaam Voedsel’ dat Schuttelaar & Partners samen met SAMR (SmartAgent MarketResponse) heeft uitgevoerd. Om dit te realiseren is volgens 70% van de consumenten een duidelijke rol voor de overheid weggelegd.

85% is neutraal tot positief (45%) over het idee een Minister van Voedsel te installeren. Daarvan verwachten ze vooral dat de Minister gezond en duurzaam voedsel goedkoper maakt, goedkoper dan ongezond voedsel. Verder hopen ze dat de Minister van Voedsel orde schept in de tegenstrijdige informatie over voedsel. Ook het bevorderen van duurzame productie is een gewenst agendapunt. Dit is een belangrijke conclusie met het oog op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en een nieuw kabinet. Volgens de consument ligt deze verantwoordelijkheid overigens niet alleen bij de overheid. Ook van bedrijven en maatschappelijke organisaties wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en gezondere en meer duurzame voeding gaan produceren en dat ook te stimuleren.

De Nederlandse consument heeft veel aandacht voor het onderwerp voeding. 62% van de respondenten zegt geïnteresseerd te zijn in voeding en zijn er persoonlijk mee bezig. Het enorme belang dat consumenten hechten aan gezond en duurzaam voedsel blijkt ook uit het feit dat 74% van de respondenten vindt dat gezond voedsel goedkoper moet worden vergeleken met de huidige prijs. Het moet vooral ook goedkoper zijn dan ongezond voedsel. Hierdoor wordt de keuze voor gezond voedsel gemakkelijker gemaakt. Het is voor consumenten vaak onduidelijk wat gezond voedsel is. Informatie waarop voedsel beoordeeld kan worden is nu vaak onvoldoende of ontbreekt. Deelnemers aan het onderzoek vinden het een taak van de overheid om orde in die chaos te scheppen. De helft van de respondenten gaat een stapje verder en vindt dat de overheid zelf actief moet aangeven wat gezond en duurzaam voedsel precies is.

85% van de respondenten staat niet afwijzend tegenover een Minister van Voedsel, welke zich voornamelijk met een gezonde en duurzame voedselvoorziening bezig gaat houden. 45% staat hier zelfs positief tegenover. De positieve reacties focussen zich op het maatschappelijke belang van gezond voedsel, beter toezicht op voedsel en een integrale aanpak die juist één Minister van Voedsel kan voeren in plaats van de huidige gespreide taakverdeling bij de ministeries van EZ, BuZa, VWS en I&M. De mensen die negatief (15%) tegenover een Minister van Voedsel staan maken zich zorgen om de grote hoeveelheid bestaande ministerposten, menen dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf is om gezond te eten of hebben weinig vertrouwen in de overheid.

Het gehele onderzoek is te vinden op www.duurzaamheidkompas.nl

 

. . . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

De telegraaf BINNENLAND_logo in JPEG

Direct inzicht in verbruik moet slimme meter redden

Energiebesparing miljardenproject valt zwaar tegen

 • door Wouter van Bergen  woensdag 4 januari 2017    Amsterdam

In een poging een miljardenfiasco af te wenden, gaan netbeheerders het makkelijker maken om live energieverbruiksgegevens af te lezen uit de slimme meters die in alle Nederlandse huishoudens worden opgehangen.

Details worden vastgelegd in een convenant dat partijen in de sector sluiten. De uitrol van slimme meters in Nederland levert tot nu toe teleurstellende resultaten op. In plaats van de 3,5% energiebesparing die bij de start van het €3,3 miljard kostende project werd voorzien, blijft de besparing steken op minder dan 1%.

In een recente beleidsnotitie weet het Planbureau voor de Leefomgeving dit vooral aan het feit dat een slimme meter zonder display geen inzicht geeft in direct energiegebruik. In het Verenigd Koninkrijk, waar in tegenstelling tot Nederland wel schermpjes zijn geleverd bij slimme meters, valt de besparing met 3% veel hoger uit. Volgens de onderzoekers komt het doordat klanten daarmee live kunnen volgen hoe hun energieverbruik wisselt als ze apparaten aan- en uitzetten. In Nederland krijgen bezitters van een slimme meter standaard alleen eens per twee maanden een overzicht van hun verbruik. Dat zet niet aan tot actie.

Directe informatie is ook in Nederland wel uit de slimme meters te halen, maar daarvoor moeten gebruikers zelf een energiemanager installeren. Vaak is dit een slimme thermostaat of een app, al dan niet met een kastje dat de meter verbindt met internet. Dit soort toepassingen worden door veel energiebedrijven en andere dienstverleners aangeboden. Het aantal mensen dat daar gebruik van maakt, is met 15% beperkt.

Of de netbeheerders schermpjes bij de meters gaan leveren of een andere toepassing om het energieverbruik inzichtelijk te maken, moet nog worden afgesproken in het convenant dat werd aangekondigd bij de laatste voortgangsrapportage over het Energieakkoord. Een andere manier zou kunnen zijn door de slimme meter aan het wifi-netwerk in huis te koppelen.

Ook moet nog worden afgesproken wanneer de verbeteringen door zullen gaan en of ook de ruim 2,5 miljoen slimme meters die al zijn opgehangen worden uitgebreid met de extra mogelijkheden, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. In totaal worden tot 2020 in Nederland 7 miljoen meters vervangen door slimme exemplaren..

. . . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 De zonnecel van John Tillema werkt optimaal bij heel weinig licht.

DOORBREKER John Tillema van Tryst Energy 

De zonnecel van John Tillema werkt optimaal bij heel weinig licht. Foto: ROEL DIJKSTRA

Sensoren zonder batterij

Vandaag, 09:24 Gabi Ouwerkerk       DFT De Financiële telegraaf_Logo

Rotterdam – Elke maand gooide de Rotterdamse IoT-ontwikkelaar Tweetonig een A4-archiefbak vol lege batterijen weg. Een aanslag op het milieu en voor medeoprichter John Tillema aanleiding zich af te vragen of dat niet anders kon.

„Volgens schattingen zijn er in 2020 vijftig miljard apparaten verbonden met internet”, vertelt Tillema. „Al die sensoren hebben een batterij nodig voor de draadloze communicatie. Naast slecht voor het milieu is het vervangen van die batterijen tijdrovend en kostbaar.”

Diverse ontwikkelaars hebben pogingen gedaan om de sensoren op te laden met zonne-energie. Op papier zag het er mooi uit, maar in de praktijk werkte het veelal niet, omdat de zonnecellen niet op alle plekken genoeg licht konden vangen.

Tillema zegt de heilige graal te hebben gevonden in een zonnecel van 1 bij 2 cm die optimaal werkt bij slechts 200 lux. Dat is extreem weinig. Onder de meeste bureaus is doorgaans al meer licht te vinden. Ter vergelijking: zonlicht is 130.000 lux en daglicht al 13.000 lux.

De Light Energy zonnecel van Tryst Energy verzamelt bij de lage lichthoeveelheid van 200 lux in vier uur tijd genoeg energie om 24 uur signaal te blijven zenden. „Bij meer licht werkt de zonnecel ook, maar minder efficiënt”, vertelt Tillema. Het geheim schuilt volgens hem in ‘magische elektronicatrucjes’ waardoor de omvormer het beste werkt bij lage energie.

Tweetonig ontwikkelt IoT-connected apparaten voor klanten als KPMG en PostNL. In deze oplossingen zal voortaan de module van Light Energy gebruikt worden. Daarnaast wordt het binnenkort gelanceerd via Kickstarter in de vorm van een bewegingssensor en een luchtkwaliteitssensor. „Het zijn plug-and-play oplossingen”, vertelt Tillema. „De bewegingssensor kan bijvoorbeeld gebruikt worden als beveiligingsoplossing door deze op deuren of ramen te plaatsen. De luchtkwaliteitssensor kun je aan het plafond hangen of erin verwerken. Er moet wel een beetje daglicht bij kunnen, maar de batterij hoef je niet te vervangen.”

. . . . . . . . . . . . . . .

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Agri Holland Logo   
02/01/2017

Nieuwe inzichten in omzetting van biomassa in olie

Houtachtige biomassa kan gebruikt worden voor het maken van biobrandstoffen en bio gebaseerde chemicaliën. Grootschalige inzet kan de inzet van fossiele bronnen reduceren en zodoende een positieve invloed hebben op het klimaatprobleem. Een interessante technologie om houtachtige biomassa om te zetten in een vloeibare, makkelijker transporteerbare vorm is pyrolyse. Echter, de producten hebben een hoog watergehalte en zuurgraad en beperkte opslag capaciteit wat een negatief effect heeft op het toepassing bereik. Er zijn door Wang Yin een aantal technologieën ontwikkeld om de eigenschappen van bio-oliën te verbeteren en een veelbelovende technologie is een waterstof behandeling in aanwezigheid van een vaste katalysator. Op 6 januari hoopt hij te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het onderzoek van Wang Yin heeft zich met name gericht op het ontwikkelen van verbeterde katalysatoren voor het proces. Ook heeft hij inzicht verkregen in de moleculaire omzettingen die plaatsvinden tijdens het proces. Daarnaast heeft Yin proces-product relaties ontwikkeld die gebruikt kunnen worden om de meest optimale condities te kiezen voor het gewenste product. Deze inzichten kunnen gebruikt worden voor een beter proces ontwerp van de technologie. Wang Yin verrichte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Chemische Technologie van het Engineering and Technology institute Groningen.

bron: Rijksuniversiteit Groningen, 30/12/16


 . . . . . .  . . . ..
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .
Automobiel Management_logo

LONDEN, 16 december 2016 11:59

Autorijden kost voertuigeigenaar een kwart miljoen

Autorijden kost je tijdens je leven alles bij elkaar rond een kwart miljoen euro. Automobilisten kopen gemiddeld 14 auto’s, zit bijna 14.000 uur achter het stuur en blijven ook alles bij elkaar 63 jaar rijden. Bovendien ben je dan ook nog eens zo’n 84 uur kwijt aan wachten in de garage.

Autorijden kost voertuigeigenaar een kwart miljoen.'
Autorijden kost voertuigeigenaar een kwart miljoen.

1/1

Dat heeft de Britse site voor auto-onderhoud ClickMechanic berekend. Mede-directeur Andrew Jervis: “Het is werkelijk verbijsterend als je alles bij elkaar telt en ziet hoeveel we tijdens ons leven uitgeven aan het kopen, bezitten en onderhouden van een auto, zowel wat tijd als geld betreft. We hebben tegenwoordig allemaal een druk leven, dus alles wat ons geld én tijd bespaart is meegenomen. Velen gebruiken tegenwoordig vergelijkingssites en andere platforms om te kijken hoe ze de kosten kunnen terugdringen.”

Van de totale kosten gaat meer dan 40 procent naar brandstof. Daarbij staat je dan ook nog 600 uur te tanken en te betalen bij een pompstation. Verder zijn wegenbelasting, verzekering en nieuwe banden hoge kostenposten terwijl de gemiddelde autorijder ook meer dan 10.000 euro kwijt is aan parkeren.
 . . . . . .  . . . ..

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Trouw.nlDoor: Frank Straver − 19/12/16, 17:16

Warm je aan het riool

Riothermie is in opkomst: gebruik van warmte uit het riool. De eerste Nederlandse projecten zijn bijna af, bij een school en een zwembad. Ook huizen kunnen overstappen op rioolenergie.
Klik hier om verder te lezen
. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .
 groene-daken-verspreiden-zich-over-de-wereld-4150

Groene daken verspreiden zich over de wereld

Eco-vriendelijk design verovert San Francisco.

De rest van de wereld lijkt te gaan volgen.

Auteur
Jackie Snow / Zoë de Goede
Fotograaf
Diane Cook en Len Jenshel / National Geographic

Dak van een ziekenhuis in Zwitserland. Foto: Diane cook en Len Jenshel / National Geographic

“Ik denk dat veel mensen zich al lang afvragen waarom we onze daken niet beter gebruiken,” zegt Scott Weiner van de Board of Supervisors van San Francisco, die het wetsvoorstel indiende. Veel projectontwikkelaars ondersteunen de wet, aangezien die een extra alternatief biedt om aan bestaande eco-vriendelijke eisen te voldoen. Groene daken zijn immers goedkoper om te installeren dan zonnepanelen.

Ook elders op de wereld worden vergelijkbare maatregelen genomen. Cordoba werd in juli de eerste stad in Argentinië die groene daken eist. Een nieuwe wet in Frankrijk die in maart van kracht gaat schrijft voor dat ten minste een deel van de daken van alle nieuwbouw groen is of is voorzien van zonnepanelen. In 2009 al ging in Toronto een vergelijkbare wet van kracht. In Duitsland worden groene daken al sinds 1970 gesubsidieerd.

Groen dak in Tokio. Foto: Diane Cook en Len Jenshel / National Geographic
. . . . . . . .  . . . ..
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

Duurzaam aanbesteden blijkt een farce

Manager Joost Fijneman van het Aanbestedingsinstituut stelt de trieste cijfers aan de kaak tijdens het jaarlijkse Stabi-congres. Van de 1200 openbare tenders is slechts bij een op de zes iets terug te vinden over duurzaamheid. “Bij 2 procent van de tenders speelt een groene aanpak een rol bij de geschiktbaarheidseisen en 6 procent let daarop bij de selectie. Bij de gunning weegt duurzaamheid in 16 procent van de tenders mee, maar dat is in de helft van de gevallen de CO2-Lader.

CO2-ladder zegt niets over groen project

In de inframarkt zijn de cijfers nog slechter dan in de b&u-sector. Bij gebouwen zijn enkele tientallen tenders per jaar waar wordt gelet op de EPC of een BREAAM-certificaat.  Wie daar in de tender op let, ziet dat doorvertaald in een lagere energierekening na oplevering.  Waarom opdrachtgevers daar niet consequent op letten, is het Aanbestedingsinstituut een raadsel.

Onderscheid op kwaliteit lastig

Duurzaamheid is slechts een van de punten waar het instituut gemor over opvangt. De zorg over emvi-critera is veel breder. Kwaliteit geeft bij slechts 27 procent van de aanbestedingen voor de helft de doorslag bij de weging van de gunningscriteria. Bij driekwart weegt de prijs het zwaarste. “Het grootste zorgpunt is dat veel opdrachtgevers nog slecht nadenken over het toepassen van kwaliteitscriteria, waardoor het nauwelijks mogelijk blijkt je te onderscheiden op kwaliteit.”

. . . . . . . .  . . . ..
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .
http://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/Economic-Research.htmwageningen-universiteit-research_logo            2016 – 109

Omzet aan biologisch voedsel in 2015 met 10% gestegen

Tussen 2014 en 2015 is de omzet van biologische producten met 10% gestegen. Dit is gemeten bij een steekproef bestaande uit 70% van de supermarkten op basis van marktaandeel in het supermarktkanaal, alle speciaalzaken voor duurzame voeding en de gehele buitenhuishoudelijke markt. De steekproefomzetten bedroegen 990 miljoen euro in 2014 en 1.089 miljoen euro in 2014. Het marktaandeel van biologische producten neemt dan ook toe, maar blijft relatief beperkt tot net onder 3%. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2015 van Wageningen Economic Research.

Klik hier om verder te lezen

. . . . . . . . . .  . . . ..

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 . . . . . . . . . . . . .

 

duurzaamgebouwd_logo  

Ronde vormen als toekomstige architectuur?

Ronde vormen als toekomstige architectuur?

Wat als wetenschappelijk is bewezen dat de invloed van organische architectuur – ronde, afgeronde, zachte en natuurlijke vormen – de gezondheid van mensen bevordert en ze hierdoor gelukkiger en gezonder leven? Zouden ze dan voor deze bouwvorm kiezen?

Deze vraag staat centraal bij het congres ‘De architectuur van de toekomst’, waarbij onder meer architect Robert Winkel van Mei Architects & Planners, psycholoog Thomas van Rompay van de Universiteit van Twente en architect Aleksandra Suchowska van organisator OLA architecten spreken over de transformatie naar ‘rond in gezond’ in de architectuur.

Dit congres vindt plaats op 21 november in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via EventBrite.nl.

. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

. . . . . . . . . . . . . .

 

‘Shell en Saudi Aramco starten fonds voor groene technologie’

Pixabay/CC0 Public Domain

‘Shell en Saudi Aramco starten fonds voor groene technologie’

3 november 2016
UTRECHT – Een groep van zeven olieconcerns, waaronder Shell en Saudi Aramco, starten een investeringsfonds voor het ontwikkelen van groene energietechnologieën.

BP, Eni Repsol, Saudi Aramco, Royal Dutch Shell, Statoil en Total werken samen in het fonds, schrijft persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Aankomende vrijdag zouden de details van het fonds naar buiten worden gebracht. Met het investeringsfonds zouden ze een actieve rol in de klimaatstrijd willen opnemen.

Hoe groot het fonds precies gaat worden en andere financiële details zijn nog onbekend.

Reuters weet wel te melden dat er vooral geconcentreerd zal worden op het afvangen en opslaan van CO2. Hier hebben de olie- en gasconcerns ook het meeste profijt van.

. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

. . . . . . . . . . . . . .
maandag 31 oktober 2016  

Nieuwe milieunormen voor schepen

Nieuwe milieunormen voor schepen

De milieucommissie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN en alle deelnemende lidstaten hebben besloten dat alle nieuwe schepen die op de Noordzee varen, vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de nieuwe NOx (stikstofoxide) normen. Ook is afgesproken dat schepen vanaf 2020 wereldwijd alleen nog brandstof mogen gebruiken met maximaal 0,5 procent zwavel.

De nieuwe NOx norm is ruim 70 procent strenger dan de huidige norm. Voor wat betreft de zwavelnorm; voor de Noordzee geldt al sinds 2015 een strengere zwavelnorm, namelijk maximaal 0,1% zwavel. Beide maatregelen leveren een belangrijke bijdrage namens de scheepvaart aan een verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland.

Op het gebied van klimaat is afgesproken dat vanaf 2019 alle schepen uitgebreide informatie over hun brandstofgebruik moeten bijhouden en rapporteren. Hiermee wordt het mogelijk om gerichte klimaatmaatregelen af te spreken. De IMO gaat nu werken aan  een strategie voor CO2 reductie; dit wordt beschouwd als één van de meest urgente milieuonderwerpen van dit moment.

Verder is bekend gemaakt dat het Ballastwaterverdrag in 2017 wereldwijd van kracht wordt. Het Ballastwaterverdrag moet voorkomen dat uitheemse schadelijke organismen en ziektekiemen in nationale wateren terecht komen, via het ballastwater dat schepen aan boord nemen als ze zonder vracht vertrekken. Het verdrag regelt dat schepen moeten beschikken over een installatie waarmee het ballastwater wordt gezuiverd.

. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


 . . . . . . . . . . . . . .
Agri Holland Logo

21/10/2016
Biologische boeren willen af van vernietiging gele bloemkool

In Leeuwarden vragen biologische boeren op 22 oktober met een manifestatie aandacht voor de mogelijke vernietiging van 60.000 gele bloemkolen. De bloemkolen zijn door de zon geel geworden. De boeren willen met de actie bereiken dat de kolen alsnog door de supermarkten worden ingekocht en dat mensen het normaler gaan vinden dat bloemkolen niet altijd wit zijn.

Er worden elk jaar tienduizenden bloemkolen doorgedraaid omdat ze niet wit zijn. Voor de boeren is dat het goedkoopst. Ze zouden ze ook naar de voedselbank kunnen brengen, maar de kosten om ze van het land te halen, zijn dan te hoog. Veel consumenten zijn er niet blij mee dat er niets met de bloemkolen gebeurt en ook de boeren vinden het zonde.

bron: Leeuwarder Courant / NOS, 20/10/16

. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


 . . . . . . . . . . . . . .
culy_nl_logo

Toffe trend: groenten en fruit verbouwen in je eigen keuken

Met deze ‘Kitchen Nano Garden’ van Hyundai bijvoorbeeld: een high-tech installatie waarmee je groenten en fruit in (!) je keuken kunt laten groeien.

De metalen stellage bestaat uit een soort lades met elk een ingebouwd water-, licht- en voedingssysteem. Omdat je zelf kunt afstemmen hoeveel licht, water en voeding je plantjes krijgen, kies je ook zelf hoe snel ze groeien. Er komt dus geen straaltje zonlicht of spatje regenwater aan te pas!

De Kitchen Nano Garden is trouwens ook geschikt voor iedereen die (net als wij) niet gezegend is met groene vingers. Zodra je je plantjes in je enthousiasme namelijk te veel (of juist te weinig) water of licht hebt gegeven, gaat er een alarm af. Een soort urban gardening 2.0 dus.

Wat vind jij van dit concept? Té futuristisch of denk je dat het kan bijdragen aan het stimuleren van bijvoorbeeld lokaal voedsel voor iedereen?

nano-1nano-2nano-3

Bron: brit.co                                                                                                                        culy_nl_logo

Voor goedkopere alternatieven, kijk ook even bij:
. . . . . . . . . . . . . . .
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


 . . . . . . . . . . . . . .

Naar boven

18/10/2016

“Met de huidige grasrassen is de methaanuitstoot van koeien al flink te reduceren”

Deense onderzoekers hebben een nieuw soort gras ontwikkeld waardoor koeien minder boeren laten en zo minder schadelijke gassen uitstoten. De DNA-structuur van het gras is anders, makkelijker verteerbaar, waardoor koeien minder hoeven te boeren. De Deense onderzoekers schatten dat dit gras in Denemarken jaarlijks tot een beperking van 33.6000 ton in de uitstoot van broeikasgassen kan leiden. Jan Dijkstra van het departement Dierwetenschappen van de Wageningen Universiteit stelt dat Nederlandse veehouders met de huidige grasrassen nu al een methaanreductie kunnen bereiken door een optimaal grasmanagement. De Deense supergrassen, die overigens pas over 10 jaar op de markt komen, zijn dus niet nodig.

Klik hier om verder te lezen          Agri Holland Logo
 nnnnnnn
nnnnnnnn
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


Automobiel Management

BERLIJN, 11 oktober 2016 12:08

Elektrisch rijden: kijken, kijken, niet kopen

Op het Autosalon van Parijs, dat overigens nog tot de 16e open is, spelen elektrische auto’s ongetwijfeld de hoofdrol. Elk groot automerk heeft er minstens vijf op z’n stand staan en EV’s nemen ook de eerste plaats in bij de bij zo’n show horende PR-activiteiten.

Elektrisch rijden: kijken, kijken, niet kopen.'
Elektrisch rijden: kijken, kijken, niet kopen.

Maar binnenkamers vragen de meeste leidende figuren in de autowereld zich toch wel eens af hoe ze in vredesnaam al dat elektrische geweld aan de man kunnen brengen. Voorlopig lijkt het gezegde ‘kijken, kijken, niet kopen’ nog opgeld te doen. Kijk naar Duitsland, de grootste nationale automarkt van Europa. Daar heeft de regering na veel vijven en zessen in juli eindelijk een subsidie op de aankoop van een elektrische auto ingevoerd. Wie een batterij-aangedreven auto aanschaft kan 4.000 euro claimen, bij een hybride is de bijdrage 3.000 euro. Maar in de eerste vier maanden zijn er niet meer dan zeg 4.500 aanvragen binnengekomen. In diezelfde periode zijn er in Duitsland 821.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd, waarmee het aandeel EV’s met subsidie dus nog maar net op een half procentje ligt.

Niet voor Tesla

Wie overigens een Tesla wil kopen, valt buiten de boot want om voor subsidie in aanmerking te komen mag de auto niet duurder zijn dan 60.000 euro.

 nnnnnnn
nnnnnnnn
 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


Transition Town Zaltbommel heeft de video van VPRO Tegenlicht gedeeld.
Goede innitiatieven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


 

 

DuurzaamBedrijfsleven 

Zoutbatterij TNO de oplossing voor energiepositieve gebouwen

zoutbatterij TNO

22-09-2016 08:49 | Door: Erik Verheggen

TNO is erin geslaagd het energieoverschot van energieproducerende gebouwen lokaal op te slaan in een werkende warmtebatterij zonder verliezen.

Dat meldt TNO donderdag. Energiepositieve gebouwen leveren netto meer energie dan ze verbruiken. Dit energie-overschot moet lokaal worden opgeslagen voor tijden dat het energieaanbod en de opwekking minder is.

De warmtebatterij op basis van zouthydraten, die TNO met een aantal partners heeft ontwikkeld, is volgens het instituut het eerste werkende systeem ter wereld dat voor de verliesvrije opslag van zonnewarmte op grote schaal is getest. Het systeem heeft daarmee de potentie om op compacte wijze seizoensopslag in de gebouwde omgeving mogelijk te maken.

De warmtebatterij werkt op basis van een chemische reactie. Thermische zonnecollectoren op het dak van een huis zetten zonlicht om in warmte. De opgevangen warmte wordt chemisch opgeslagen in het zout, door een dehydratatiereactie van het zout.

Wanneer nodig, zorgt een hydratatiereactie dat de warmte weer vrijkomt. De gebruikte zouten zijn goedkoop en op grote schaal voorradig, zegt TNO. Hiermee kan het systeem op termijn een goedkope en compacte commerciële oplossing vormen.

In het Energieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal is. TNO werkt samen met partners aan concepten die woningen en bedrijfspanden energieleverend maken en die ook prettig, leefbaar en gezond zijn.

 

~~OOOOOOOOOOOOOO~~


 

 

De Volkskrant_Logo in Groen                   Video 1000dagen plastic

 

 

Goed nieuws voor Bahram: zijn in 1000 dagen verzamelde plastic is nog iets waard! 1 zak plastic = 2 euro in Amsterdam-Noord, iniatiefneemster Francesca Miazzo legt uit hoe dat zit. Bekijk en lees hier alles over Bahrams project: http://www.volkskrant.nl/kijkverder/2016/plastic/

Volkskrant wo 28 sept 2016

~~OOOOOOOOOOOOOO~~

Naar boven

27/09/2016

Streekproducten-automaat met bijna honderd vakken in Nieuwendijk

Automaten bij de boer zijn niet nieuw. Toch is de automaat van De Fruitschuur in Nieuwendijk bijzonder. Het apparaat heeft bijna honderd gekoelde vakken die gevuld zijn met streekproducten. Klanten kunnen met contant geld terecht, maar ook pinnen of contactloos betalen.

“Als boer moet je inventief zijn en steeds nieuwe dingen bedenken. Anders red je het niet. Veel boeren klagen over de supermarkten, maar je kunt die concurrentie ook nuanceren. Dat doen wij met deze automaat”, zegt Peter Oostveen, mede-eigenaar van het familiebedrijf De Fruitschuur. “De computer regelt alles. Klanten kunnen in vakjes hun keuze maken. En als je verschillende dingen wilt kopen, heb je een ‘winkelwagentje’. Dat kun je dan vullen en aan het einde van de rit reken je af.”

Om de vakjes gevuld te krijgen koos Oostveen voor een samenwerking met 12 ondernemers die allemaal streekproducten leveren, variërend van vruchtensappen tot appels en ander fruit. “Wij hebben alles de naam Puur Altena gegeven. Door gezamenlijk de boodschap uit te dragen dat wij prachtige producten hebben en dat ook uitstralen, kun je veel bereiken en elkaar ook nog eens versterken.” Oostveen wil niet zeggen wat de automaat hem gekost heeft.

bron: AD, 24/09/16


~~OOOOOOOOOOOOOO~~

bionext_logo juni / sept 2016

Biologische omzet in 2015 met 11,5% gestegen naar 1,3 miljard euro

 

De biologische omzet is in 2015 met 11,5% gestegen naar 1,3 miljard euro. De supermarkten realiseerden 18,5 % groei in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. Het aandeel biologisch in de retail (supermarkt en speciaalzaak) bedroeg in 2015 ruim 4,3%. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet in 2015 te stabiliseren. Het jaar 2015 werd door hen afgesloten met een minimale krimp van 0,3%. In de eerste helft van 2016 groeide de omzet bij de speciaalzaken met 2,3%. De groei van het biologisch areaal in Nederland kan de groei niet bijhouden. In 2015 daalde zelfs het aantal hectares gecertificeerde grond met 0,6%. Deze cijfers komen uit het Bionext Trendrapport 2015 – juni 2016.

Klik hier om verder te lezen


~~OOOOOOOOOOOOOO~~

Food Holland_Logo

Naar boven

12/09/2016

Consument wil gemak en weinig kosten bij duurzame maatregelen

Duurzaamheid moet vooral gemakkelijk zijn en niet te veel kosten. Ook legt de consument een groot deel van de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een onderzoek van customer science company SAMR (SmartAgent MarketResponse) en Heartbeat Strategy onder ruim 1.000 consumenten.

De meeste consumenten kiezen voor relatief makkelijke en bekende maatregelen, zoals afval scheiden (79%), de verwarming lager zetten (60%) en korter douchen (51%). Zodra maatregelen meer impact hebben neemt de animo af. Zo reist slechts 29% bewust met het OV om het milieu te sparen en een op de tien (12%) heeft zonnepanelen.

Ook het kopen van lokaal geproduceerde (27%) of biologische producten (22%) is een minder populaire maatregel, omdat dit volgens de consument te duur is. Verpakkingsmateriaal vermijden is ook niet populair (29%), omdat het te veel moeite kost.

Verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven
Hoewel consumenten zelf dus niet al te veel moeite willen doen, verwachten ze wel dat bedrijven duurzame maatregelen nemen. 83% van de consumenten vindt het positief dat bedrijven producten met minder suiker of vet ontwikkelen. Dan hoeven ze daar zelf niet meer op te letten.

bron: SAMR, 12/09/16

 


~~OOOOOOOOOOOOOO~~

 ‘Onzichtbare’ zonnedakpan maakt monumenten duurzaam  Duurzaam zonnedak

Het Nederlandse bedrijf Zep heeft dakpannen ontwikkeld waarin zonnecellen zijn verwerkt. Hiermee kunnen gebouwen energie opwekken, zonder dat de dakpannen afbreuk doen aan het uiterlijk van de gebouwen.

03-10-2016 14:50 | Door: Fitria Jelyta

Met de zonnedakpannen zegt Zep elk dak geschikt te kunnen maken voor het opwekken van groene stroom. Het bedrijf verwerkt bijna onzichtbare zonnecellen in dakpannen. Hierdoor wordt het mogelijk om de esthetische eigenschappen van gebouwen te behouden. Het zonnedaksysteem is inmiddels toegepast op de Priesnitzhoeve in de Gelderse plaats Rheden.

Duurzame monumenten

Volgens Zep kunnen gebouweigenaren vaak geen zonnepanelen installeren op beeldbepalende panden of monumenten, omdat dit wordt verboden door welstands- en monumentencommissies. De zonnedakpan van Zep is echter wel goedgekeurd in onder meer Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. De producent verwacht dat het zonnedaksysteem overal in Nederland wordt toegestaan.

Zonnedakpan Zep

Meer zonnedaken

Daarnaast produceren de zonnedakpannen meer elektriciteit dan traditionele zonnepanelen, stelt Zep. “Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4.500 kilowatt stroom per jaar”, zegt Joost de Graaf van Zep, in een persbericht. “Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt.”

Ook biedt het systeem een oplossing voor gebouwen die vanwege een schoorsteen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte hebben voor zonnepanelen.

Zonne-energie

Inmiddels zijn de aanvragen voor de zonnedakpan van Zep toegenomen. De Graaf: “Hier zitten veel mensen op te wachten. Ook mensen die zonnepanelen op hun dak lelijk vinden. De zonnepan combineert het uiterlijk van een dakpan met de voordelen van een zonnepaneel. Dit is de zonne-energie van de toekomst.”

Op 7 oktober wordt de zonnedakpan officieel gepresenteerd. Voor de zonnedakpan is het bedrijf geselecteerd als een van de finalisten van De Blauwe Tulp Innovation Awards.

Bron: Zep | Foto: Hoofdafbeelding: Elias Gayles via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Zep (Cropped by Duurzaa